Alfàbrega

Alfàbrega Ocinum basilicum

Planta aromàtica, originaria de la India, molt utilitzada a la cuina. D’abundant fullatge, amb una alçada de fins a 45-60 cm. La llavor és petita i de color marró fosc.

Rica en vitamines A i C, calci i ferro; i en olis aromàtics, que s’utilitzen principalment per tractar la depressió i el decaïment, té propietats digestives i va bé també per problemes respiratoris i capil·lars.

Cultiu: L’alfàbrega creix bé en terrenys senzills, solejats, resguardats i la terra ben drenada i humida.
És una planta anual, les fulles noves són les més perfumades i haurien de ser utilitzades quan la planta té una alçada de 20 cm, i especialment abans de la floració (juny-setembre). És preferible plantar-la en testos, i la sembra es fa la primavera.

Ús culinari: De gust dolç, ingredient principal de la salsa pesto (varietat genovesa principalment), s’utilitza també com a condiment de salses i sopes, per a donar sabor a olis, vinagres i maceracions.
Tallar-la sempre amb els dits enlloc d’utilitzar ganivet i afegir-la als menjars a l’últim moment, just abans de servir, ja que tendeix a perdre el seu sabor.
La varietat italiana és la que s’utilitza per fer la salsa pesto.

Curiositats:
– l’olor de l’alfàbrega repel·leix les mosques.
– calma la irritació de la picada d’un insecte.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s